Eίσοδος Μελών

Βαθμολογία Χρηστών
 
5.0
Reviewed by Sotos
"Bravo!!!!!!!!!!!!! "
Βαθμολογία Χρηστών
 
5.0
Reviewed by logoclub.gr
Βαθμολογία Χρηστών
 
5.0
Reviewed by logoclub.gr
Βαθμολογία Χρηστών
 
5.0
Reviewed by logoclub.gr
< >

Κριτικές Κειμένων

Who's Online

Έχουμε 891 επισκέπτες συνδεδεμένους

Καλώς ήρθατε

στον Ιστοχώρο του Λογοτεχνικού Club,που δημιουργήθηκε από ανθρώπους που αγαπούν την λογοτεχνία και επιθυμούν να προβάλλουν αυτό το κομμάτι του πολιτισμού μας σε όλον τον κόσμο.

Εκτύπωση PDF
RSS
LOGO VIMA *** Άρθρο Απάντηση σε επιστολή πρώην γείτονα!
 

Απάντηση σε επιστολή πρώην γείτονα! Hot

Απάντηση σε επιστολή πρώην γείτονα!


Μένω στο κέντρο της Αθήνας. Μια ανάσα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.
Τα φοιτητικά μου χρόνια μέτρησα τούτα τα πεζοδρόμια εκατοστό το εκατοστό.

Εδώ ανέστησα τα νεανικά και ώριμα χρόνια μου.Εδώ γέλασα, εδώ έκλαψα, εδώ μίλησα και φώναξα και διαδήλωσα και γερνάω.
Είδα τη γειτονιά μου να την αλλάζουν.  Στην αρχή...Ο κυρ-Κώστας και ο κυρ- Μπάμπης που'χαν το κρεοπωλείο απέναντι, τό'κλεισαν, γιατί επέδραμαν ο Μαρινόπουλος, ο Βασιλόπουλος και η Σία. Και ο κυρ-Τάσος με το χαμόγελο, που είχε το μανάβικο στη γωνία, χάθηκε και αυτός. Τον έφαγαν οι Μεγάλοι. Έπειτα μπήκαν κάγκελα παντού. Εντωμεταξύ πολλαπλασιάζονταν οι ναρκομανείς στην Πλατεία Εξαρχείων. Νιάτα που παζάρευαν τη δόση τους, πουλώντας ακόμα και τη στιγμή τους. Καμία μέριμνα, κανένας προβληματισμός από τους πολιτικούς μας.Ο τότε δήμαρχος πάντως, έβαλε παρκόμετρα και απαγόρεψε παντού το παρκάρισμα, εκτός και αν έδινες τον οβολό σου. Δόθηκαν τότε κλίσεις για παράνομο παρκάρισμα και σε δημότες που δεν είχαν αυτοκίνητο. Άρχιζαν ακόμα να κτίζονται γύρω-γύρω parking, γκρεμίζοντας παλιά αρχοντικά, νεοκλασικά και 3όροφα σπίτια του '50, σωστά στολίδια. Πλάκωσαν έπειτα και οι Τράπεζες. Μέχρι στιγμής έχω στα 200 μέτρα όλο τριγύρω μου 9 από δαύτες. Τελευταία μας εγκαταστάθηκε και η Marfin. Πάνε 2 χρόνια...
Εντωμεταξύ, άλλαξε ο δήμαρχος, ο Καγκελόπουλος τράβηξε άλλη ρότα και απέμειναν τα κάγκελά του στα πεζοδρόμια και τα απαγορευτικά. Έγιναν και πόλεμοι σε ξένες χώρες: ανθρωπιστικοί, εμφύλιοι, Νατοϊκοί. Απ' όλα είχε και έχει ο μπαξές.Απλώθηκε πείνα γύρω από τη δική μας χώρα. Κάποιος από τους τότε υπουργούς-σημερινός αρχηγός κόμματος- μαζί με τον Γκαντέμη Εφιάλτη πρωθυπουργό, άνοιξαν τις πόρτες της χώρας στη μαύρη εργασία. Μπήκαν λεφούσια πεινασμένοι, κουρασμένοι, απεγνωσμένοι και μαζί με αυτούς και εκείνοι που είπαν να κάνουν μπίζνες με τους εδώ κακοποιούς. Φούντωσε το παζάρι γυναικών, όπλων, ναρκωτικών. Απλώθηκε ξανά σαν το μέγα λοιμό της Αρχαίας Αθήνας στην Αθήνα μας. Ήθελες 16χρονη κοπέλα αλλοδαπή,να ξεσπάσεις τη σεξουαλική σου πείνα; Τό'χες! Ήθελες καλάσνικοφ με γεμάτο γεμιστήρα; Τό'χες! Ήθελες κόκα, ηρωίνη, χασίσι; Τό'χες! Αρκεί να διέθετες χρήμα. Και ακόμα τά'χεις και πιο εύκολα τώρα, με το Ευρωνόμισμα που έχει άλλη δύναμη από τη φτωχή δραχμούλα.Οι πολιτικοί μας την ίδια περίοδο σφύριζαν αδιάφορα. Ντόπιοι και ξένοι, Έλληνες και αλλοδαποί προσπαθούσαμε να συνεννοηθούμε, να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο. Περάσαμε δύσκολα. Με φόβο εμείς στα μάτια που δεν ξέραμε πούθε κρατά η σκούφια τους, με καχυποψία αυτοί και φόβο και απόγνωση για το παρόν τους και το μέλλον τους, γιατί τους υποδέχτηκε μια πόλη, μια χώρα ανέτοιμη σε όλα της. Για το μόνο έτοιμη που ήταν, ήταν για τους Ολυμπιακούς. Λίγο πριν το Χρηματιστήριο έφαγε τα λεφτά των Ελλήνων. Οι 300 της Βουλής, άφαντοι, ζούσαν και ζουν μακριά από όλα αυτά.
Πάντως, το Μεγάλο Όνειρο: Το χρήμα, η ανάπτυξη, ο εκσυγχρονισμός, που ήταν όνειρο πολιτικάντηδων κεφαλαιοκρατών, λαμογιών, κομπιναδόρων έγινε όνειρο των μικροαστών, των φτωχομπινέδων, των Ελλήνων. Τα Μέσα Μαζικής Ενόχλησης δώσαν μέχρι και το ποδαράκι τους για τούτο το καλά στημένο κόλπο.
Πέσανε όλοι με τα μούτρα στην αρπαχτή: πολιτικοί και πολίτες, κακοποιοί και αστυνόμοι, ...σκατά γινήκαμε ούλοι!
-Οι ναρκομανείς σπρώχτηκαν τώρα στην Τοσίτσα. Λεφούσια ανθρώπων που ψάχνουν απελπισμένα τη νάρκη τους.
-Τώρα στα κάθετα στενά της 3ης Σεπτεμβρίου βρίσκεις και 14χρονες αλλοδαπές πόρνες. Στο απέναντι πεζοδρόμιο αστυνομικοί χαζεύουν και γελούν όταν περνά ο μαστροπός να τις μαζέψει.
-Τώρα χτίζουν στη γωνία Ιουλιανού και 3ης Σεπτεμβρίου "Κέντρο αναψυχής".Το mall μας έλειπε.
-Πίσω από το χώρο αυτό που χτίζουν το mall της γειτονιάς μας, χάσκει ακόμα ένα οικόπεδο με ταμπέλα που γράφει: "Προσεχώς ανέγερση δημοτικού σχολείου", εδώ και 12 χρόνια.
-Σήμερα που σου γράφω στην Αριστοτέλους γκρέμισαν άλλο ένα σπίτι της Παλαιάς Αθήνας. Ρώτησα "γιατί;" και μού'παν "parking". Δεν ξέρω σε λίγο μόνο που θα παρκάρουμε ανθρώπους, αφού όλα τα κάνουμε για τα τουτού μας.
-Έχω να δω να ρίχνουν νερό στα πεζοδρόμια οι αντλίες του Δήμου για να καθαρίσουν από τότε που τέλειωσαν οι Ολυμπιακοί αγώνες.
-Την ομάδα Δέλτα, που τόσος ντόρος έγινε γι' αυτήν θα τη δεις να κάθεται σε κάτι καφενέδες και αναψυκτήρια 3ης κατηγορίας και να πίνει φραπέδες αραχτή σε στενά της Αχαρνών και της Λιοσίων.
..Η Δέλτα της γειτονιάς μας! Χαχα...
Και άλλα Γιώργο...Αλλά πού να στα γράφω τώρα...
Και έπειτα...
Ήρθε και η Κρίση! Και τώρα πια δεν μπορείς να περπατάς ανέμελος στην Πλατεία Θεάτρου, φίλε Γιώργο; Αναγκάστηκες ν' αφήσεις το σπίτι σου και να πας σε πιο σικ προάστιο; Σου φταίει ο Δήμαρχος; Σου φταίει η πολιτική εν Ελλάδι; Δεν ψήφιζες τόσα χρόνια; Δε ζούσες τότες εδώ, να δεις ότι οι αλλαγές και ο εκσυγχονισμός που σου έταζαν ήταν όλα αυτά που σε ανάγκασαν να φύγεις;
Εγώ, θα μείνω. Θα επιμείνω. Και ας έχει πλακώσει και άλλη μοντέρνα λαίλαπα 4-5 χρόνια τώρα. Ρημάζουν το κέντρο τα Real Estate...
Αγοράζουν ό,τι κλείνει, ό,τι πεθαίνει, για ψίχουλα! Οι καννίβαλοι τρώνε σάρκες, αλλά δε θα με εκφοβίσουν. Ακόμα με το κεφάλι ψηλά περπατώ, και αρνούμαι να βάλω στην κόρη του ματιού το φόβο που μου πουλάνε. Ναι, το κέντρο της κάποτε ωραίας πόλης μας άλλαξε. Το ρήμαξαν όλοι οι λεχρίτες που ξεπούλησαν και ξεπουλούν το ελληνικό φιλότιμο και το κέφι μας στις Παγκόσμιες Αγορές για 30 κουραδοαργύρια. Αλλά φταίμε και εμείς, οι κάτοικοι του κέντρου. Ενδώσαμε στις ορέξεις τους. Τρέχαμε και τους ψηφίζαμε. Τους πιστέψαμε, Γιώργο, πρώην γείτονα. Τους στηρίξαμε. Και πάλι στις εκλογές του Νοεμβρίου, στις δημοτικές, πολλοί από μας... πάλι τα ίδια θα κάνουμε.
Γιώργο, πρώην γείτονα, νομίζω πως και εκεί που πας για να μείνεις, σε λίγο η λαίλαπα, που με το φευγιό σου προσπάθησες ν' αποφύγεις, θα σε βρει. Γιατί η αθλιότητα απλώνεται, η διαφθορά και το έγκλημα δεν αναγνωρίζουν σύνορα. Και εκεί θα σου σπάσουν το αυτοκίνητο. Και εκεί θα σου κλέψουν την τσάντα. Φεύγοντας, δε λύθηκε το πρόβλημα. Απλά έπαψες να το βλέπεις. Αλλά υπάρχει. Συνεχίζει να υφίσταται και θα το βρεις πάλι μπροστά σου εν καιρώ.
Φεύγοντας, νίκησαν πάλι. Κάθε φορά που ένας από εμάς δεν αντέχει και φεύγει, κερδίζουν πόντο πόντο κομμάτια ολόκληρα από τη ζωή μας, από την ψυχή μας, από την περηφάνεια μας.
Σκέψου τα όλα αυτά, φίλε Γιώργο. Σκέψου και το παραμύθι τόσων χρόνων που έχαψες, που έχαψα!
Αλήθεια, φίλε Γιώργο, το Νοέμβρη, θα πας να ψηφίσεις;

Με γειτονικούς χαιρετισμούς, γιατί όλοι στην ίδια πόλη ζούμε!

Kίρκη

Κριτικές Χρηστών

Average user rating from: 5 user(s)

 

Αξιολόγηση:
 
4.4
 
 

Απάντηση σε επιστολή πρώην γείτονα!

Η καπιταλιστική μας ανάπτυξη...

Τάκης Δ.-Μ. (φοιτητής φιλολογίας)



*************************************************************************************
Τάκη μου, να συμπληρώσω; Και η απανθρωποποίησή μας! Κίρκη
Reviewed by ΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-ΜΙΧΑΗΛ
October 08, 2010
Report this review
 
 

Απάντηση σε επιστολή πρώην γείτονα

Δεν ειναι το θέμα η εισοδος ξενων σε μια πόλη ούτε η βίαιη αλλαγή των σκηνικών που μάς θυμίζουν παλιές καλές εποχές.Έχω βαρεθεί να το ακούω αυτό.Ίσως όσο μεγαλώνει κανείς γίνεται και πιο παράξενος.ΕΙΝΑΙ η ίδια η αλλαγή που μας φοβίζει γτ μας θυμίζει ότι αλλάζουμε και μεις..ότι ο χρόνος περνάει.
Λοιπόν Κίρκη,ξέρεις καλά πιστεύω ότι πάντα αυτό γινόταν και πάντα οι άνθρωποι που έχουν κάποια ευαισθησία μέσα τους,πονάνε βλέποντας την αλλαγή αυτή.Αλλά μην κατηγορείς κανέναν διότι κανείς δεν φταίει.Στον εαυτό σου είναι όλο αυτό.Την πολη που με τα χρόνια εσύ ας πούμε ''μισείς'' π την ρημαξαν,εγώ την πόλη αυτή αγάπησα.Γ μενα οι στιγμές οι δικές σου που είναι άσχημες,είναι ωραίες..Αλλά γνωρίζω ότι κάποτε στο πέρασμα του χρόνου θα γίνουν και για μένα άσχημες...
Επίσης δεν μ άρεσε το ότι το γύρισες στο πολιτικό το θέμα.Δεν νομίζω ότι έχει καμιία σχέση να κάνει με αυτό.Ο Λεοπάρντι μιλάει πολύ εύστοχα σε ένα βιβλίο του για την αλλαγή των πραγμάτων και πόσ μας θλίβει,ενώ είναι απλά μια εξέλιξη φυσιολογική..Και φαντάσου το έγραψε πριν 2 μιση αιώνες...



******************************************************************************************
Φίλε μου Ηλία, δε γύρισα το θέμα στην πολιτική! Μόνο του πάει εκεί! Όσο για τους ξένους, να σου γνωστοποιήσω ότι γεννήθηκα στην Αφρική και ως εκ τούτου έχω δυο πατρίδες και μια καρδιά με το χρώμα αυτής της ηπείρου που χτυπά σε ρυθμούς των Κασάι και των Μασάι. Έμαθα και αγάπησα να ζω με φυλές φυλές ανθρώπων! Την πόλη αυτή δε, τη λατρεύω, γι' αυτό και δε φεύγω, αν και δηλώνω μποέμ! Θέλω όμως, οι αλλαγές να γίνονται από τους ανθρώπους και όχι μετά από επιταγές πολιτικών! Την ελληνική την έμαθα σε ηλικία 17 χρονών και έτσι λάτρεψα και την Ελλάδε. Δεν μπορώ να δηλώσω αυτόχθονη, αλλά απορώ πώς και όσοι είστε θρέμμα τούτης της υπερήφανης γης, δε βλέπετε το κακό που τις κάνουν! Ο λεοπάρντι καλώς έγραψε ό,τι έγραψε για τότε. Αλλά," μπαίνουμε σε καιρούς βάρβαρους" προφήτεψε ο Τόμας Χάρντι και μισός αιώνας έφτασε για να επαληθευτεί! Τουτέστιν; Καταγγέλλω την εκβαρβάρωση του περιβάλλοντος των ανθρώπων, που γίνεται για να πετύχουν τα οικονομικά σχέδια όσων ορίζουν τη μοίρα τη δική μου και τη δική σου άλλωστε! Με φιλικούς χαιρετισμούς Κίρκη


********************************************************************************************
Όλα είναι πολιτική! Ακόμη κι ένα ποίημα ερωτικό είναι πολιτική. Κι ο αέρας που αναπνέουμε είναι πολιτική. Που μας τον στερούν επικίνδυνα!.. Κι η τροφή, που μας τη δηλητηριάζουν επικίνδυνα. Κι ο πολιτισμός που μας τον πλασάρουν απολίτιστο και χυδαίο. Κι η Αθήνα μας, που τέρας την έκαναν και μας στοιβάζουν μέσα της, σαν ...επί σφαγή...Κι οι πολυεθνικές, και τα σούπερ τα μάρκετ, που εκτόπισαν τον κυρ-Κώστα, τον κυρ-Μπάμπη...Α! Και το εμπόριο της λευκής σάρκας, και το εμπόριο της μαύρης και άσπρης σκόνης...(δεν ξέρω κόκκινη υπάρχει-;-). Κι οι λαθρομετανάστες, που θαλασσοπνίγονται οι πολλοί για να ΄βρουν μοίρα καλύτερη...κύκλωμα μεγάλο με τους άμοιρους αυτούς...πολύ το χρήμα που ρέει σε τσέπες κυρίων κάποιων μεγαλοαπατεώνων που μπορεί να στηρίζουν κυβερνήσεις με το θαλασσοπνιγμένο αίμα...Οι μίζες στους εργολάβους δημοσίων έργων, που φτιάχνονται και ξαναφτιάχνονται όταν πλησιάζουν εκλογές, πολιτική είναι. Αλήθεια, Κίρκη, εσύ θα πας να ψηφίσεις;... Εγώ, σου ξαναβάζω ΠΕΝΤΕ!!! Συγχαρητήρια πολλά!!! Πατεράκη Ευαγγελία
Reviewed by Ηλίας Δεσύλλας
October 06, 2010
View all my reviews
Report this review
 
 

Απάντηση σε επιστολή πρώην γείτονα !

Και εγώ κάποιος γείτονας σου είμαι και ας μένω σε άλλο κέντρο, στο κέντρο του Πειραιά, αλλά είμαι ακριβώς δίπλα σου. Και δίπλα μου να δεις …… γείτονες και γείτονες….. φίλοι και ξένοι….. να δεις ……… με τι απόγνωση μου λένε Καλημέρα !......... να δεις που δεν βρίσκω πια κανέναν να του πω Καληνύχτα, γιατί όλοι φοβούνται πια και πάνε νωρίς – νωρίς στο σπίτι για να φυλαχθούν……. Μένω στην Ευαγγελίστρια…. Και τι σημαίνει αυτό ? Αν ανέβω στο καμπαναριό, γιατί μένω σε μονοκατοικία και με έχουν πνίξει οι πολυτσιμεντένιες και πολυόροφες, βλέπω γύρω – γύρω το Πασαλιμάνι, το Δημοτικό θέατρο,την Καστέλλα, το Τουρκολίμανο τον Προφήτη Ηλία, τα Λεμονάδικα, τα Καμίνια και το Καραισκάκη και αναπολώ…. Μνήμες και χρόνια…. Τα ίδια βέβαια έβλεπα πάντα από μικρό παιδί. Αλλά τότε δεν χρειαζόταν να ανέβω στο Καμπαναριό……. Όμως τώρα χρειάζεται να επιβεβαιώσω στον εαυτό μου ότι δεν μετακόμισα και ότι εξακολουθώ να ζω στον τόπο μου, γιατί αν κοιτάξω τον κόσμο….. δεν βλέπω πια κανέναν, ούτε από τα παιδικά, ούτε από τα Φοιτητικά μου χρόνια……. Βλέπω Πακιστανούς, Αλβανούς, Ινδούς, Σριλάνκα, Αφρικανούς, Αφγανούς…….. και πολλές Ρωσίδες βρε παιδί μου…….. Ο κυρ Κοσμάς με την ΕΒΓΑ χάθηκε και τη θέση του πήρε ο Μίστερ Καρφούρ….. τον φουκαρά το κυρ-Κοσμά δεν τον ήξερε κανένας πολιτικός, ούτε Δήμαρχος ούτε κανένας προεστός, αλλά να δεις….. αυτόν βρε παιδί μου τον καινούριο….. τον Ξέρουν ΟΛΟΙ……. Όπως και την κυρά-Ιζόλα που της πήρε το οικόπεδο η Κυρία Ζήμενς….. πάλι ΟΛΟΙ οι πολιτικοί την ξέρουν , μάλιστα χαϊδευτικά να δεις που άκουσα να την λένε Φρουλάιν Μίζενς ! Φαίνεται ότι τα χρόνια περνάνε και μας προσπερνάνε…. Αλλά ξέρεις γιατί εχθές θύμωσα ? Και θύμωσα πολύ ? Γιατί ακόμα ο εαυτός μου έχει το θράσος να κοιτάει κάθε πρωί τον καθρέπτη και να μη με φτύνει κατάμουτρα !.............. Γιατί ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ ! Δεν φταίει κανένας Πολιτικός και κανένας Δήμαρχος…… ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΜΕ ΦΤΥΣΕΤΕ ΟΛΟΙ………



***************************************************************************************
Ευχαριστώ από βάθος καρδιάς για το καλωσόρισμα! Νίκο μου, είναι τέτοιο το δίχτυ της αποπλάνησης που έχουν ρίξει ολούθε, που ούτε και εσύ φταις...Η άγνοια και η το ανυποψίαστό μας φταίει! - Κίρκη
Reviewed by Nikos Stylianou
October 05, 2010
View all my reviews
Report this review
 
 

Απάντηση σε επιστολή πρώην γείτονα!

είναι από εκείνες τις ευτυχείς στιγμές που μπορώ με όλη μου τη καρδιά να καλωσορίσω μια αξιόλογη γραφίδα, μια μαχόμενη και περήφανη ψυχή και μια καλή φίλη στο χώρο αυτό... η σκέψη σου και η ματιά σου μας αφορούν όλους Κίρκη μου...


****************************************************************************8
Να που τούτος ο τόπος είναι μικρός απρόσμενα, για να συναντάς και εδώ φίλους από άλλα μέρη! Ένα μεγάλο ευχαριστώ για το καλωσόρισμα! - Κίρκη


*****************************************************************************
Ε λοιπόν, μικρός είναι τούτος ο τόπος, για να μπορείς να συναντάς φίλους από άλλους τόπους! Sailor, χαίρομαι που σε συναντώ και εδώ!
Reviewed by SAILOR
October 05, 2010
View all my reviews
Report this review
 
 

Απάντηση σε επιστολή πρώην γείτονα!

Μου θύμισες ότι έχουμε εκλογές... Και το είχα ξεχάσει...

Χαιρετώ Σε, Κίρκη!!!

Ευαγγελία



**************************************************************************************8
Είδες Ευαγγελία; Και είναι πιο κοντά αυτές οι εκλογές από όσο φανταζόμαστε εντέλει... - Κίρκη
Reviewed by ΠΑΤΕΡΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
October 05, 2010
View all my reviews
Report this review
 
 
 
Powered by jReviews

Κριτικές : Advanced Search

Κατηγορία:     Keywords:   
 

Ο,τι είναι παρελθόν, είναι πρόλογος......

ΠΟΙΗΣΩΜΕΝ...καθ' Ημετέραν Εικόνα και καθ' Ομοίωσιν.. Γεν.1-26 [Αποσπάσματα].- Ν3/21-22,β2 << Το τέρας βρυχάται και θα συνεχίσει να βρυχάται όλο και περισσότερο, όλο και πιο έντονα και βίαια, απροκάλυπτα και καταστροφικά, χειραγωγώντας με ευκολία τους ανθρώπους, όλων των ηλικιών σε κάθε είδους Εγκληματικές ενέργειες και Πράξεις, διασπώντας έτσι τον ιστό σταθερότητας και συνοχής στις λοινωνίες των ανθρώπων παράγοντας με αυτό τον τρόπο την προσφιλή δια την ύπαρξη και διαιώνιση του <<Τροφή>> που δεν είναι άλλη από την παραγόμενη Αρνητική Ενέργεια που τον συντηρεί ανα τους Αιώνες και είναι πάντα προς όφελος του. Χρησιμοποιώντας δε βάναυσα και δόλια τον πρόχειρο πλανήτη του όλο και πιο καταστροφικά, όσο καταλαβαίνει πως οδηγείται προς το Τέλος Του....Το μη αναστρέψιμο !.....>> 30/12/2021 - Nikos Stylianou