Sub Menu

Eίσοδος Μελών

Who's Online

Έχουμε 332 επισκέπτες συνδεδεμένους

Καλώς ήρθατε

στον Ιστοχώρο του Λογοτεχνικού Club,που δημιουργήθηκε από ανθρώπους που αγαπούν την λογοτεχνία και επιθυμούν να προβάλλουν αυτό το κομμάτι του πολιτισμού μας σε όλον τον κόσμο.

Εκτύπωση PDF
RSS
Logo Gate * Πεζογράφημα ο γνωστος ανθρωπος
 

ο γνωστος ανθρωπος Hot

ειμαστε ολοι ξενοι, μονο που ορισμενοι απο μας, οι πιο σπανιοι, προσπαθουν να αποκτισουν μια οικιοτητα κ φαινεται οτι το κατορθωνουν, οχι τιποτε το μεγαλο, κατι το πολυ απλο, μια φραση:

ειμαστε φιλοξενουμενοι της Γης.

το μικρο μεσα στο μεγαλο. Η σωστη σειρα, το μικρο μεσα στο μεγαλο,

ειμαστε φιλοξενουμενοι της Γης. μουσαφιρηδες. σεβασμο στην οικοδεσποινα. ενα ευχαριστω για την φιλοξενια Της, ενα χειροφιλημα. σαν γνωστοι, σαν αλληλοεκτιμηση.

Βουρτσισε τα δοντια του. Κοιταξε χωρις να το θελει το προσωπο του στον καθρεπτη. 65νταρης πλεον κ δεν ειχε απαιτησεις απο τον εαυτο του. Μπορω να πω μαλλον πλεον ηθελε τα πιο απλα απο την ζωη: υγεια. Με τις γυναικες ειχε κλεισει καθε επαφη, ηταν ενα επεισοδιο ληξαν, οπως παιρνει καποιος συνταξη. Γκομενιαρης τον καιρο του κ ευγνωμων για τις γυναικες. Τις αγαπησε κ τον αγαπησαν σφοδρα. Τρελαθηκε μαζι τους κ τις τρελανε. Τοτε δεν γνωριζε , τωρα γνωριζει τα παντα για αυτες. Αβυσσος η ψυχη των γυναικων οπως κ καθε ανθρωπου η ψυχη του: Αβυσσος, ισως κ για αυτο παντα ο ανθρωπος στρεφει την προσοχη του παντα προς τα εξω, παρα στο μεσα του. Ψαχνει το χειροπιαστό υλικό, γιατι η ψυχη ειναι απιαστη. Ομως το μεσα του ειναι ενα θησαυρος σπανιος, ο πιο ομορφος.

Κοιταξε το προσωπο του στον καθρεπτη. Γερναγε, οπως ολοι οι ανθρωποι. Τιποτε στον κοσμο δεν ειναι κρυφο, ολα ειναι φανερα κ τα βλεπουμε μπροστα μας, ομως κανουμε πως δεν τα βλεπουμε, στρουθοκαμηλιζουμε, νομιζουμε οτι ο θανατος ειναι για τους αλλους. Ειναι δικαιος ο θανατος, ενας για ολους, φτωχους κ πλουσιους, αρχηγους κρατων κ ψηφοφορων, διανοουμενων κ αναλφαφητων. Ιδιος, απαραλλακτος για ολους.

Εβαλε το σακκακι του κ ετοιμαστηκε να βγει εξω για μια βολτα. Νομιζε οτι ολα ηταν ιδια, οπως καθε μερα, ομως δεν ηταν. Ηλθαν τα πανω κατω κ ειδε την ζωη του οπως δεν την ειχε ξαναδει.

Στα πολυ παλια χρονια ο ανθρωπος της μεσης ηλικιας φοραγε ψηλο καπελο κραταγε ενα μπαστουνι που το ειχε σαν διακοσμητικο-πιθανον ενδειξη σοφιας- κ που το κουναγε περαδωθε σαν στρατηγος, κ χαιρεταγε τον κοσμο δεξια κ αριστερα, με ψηλα το κεφαλι κ στητο κορμι. Τωρα οι μοδες εχουν περασει. Κανείς δεν σε ξερει, ακομα κ με τον γειτονα ειναι ζητημα αν ανταλλασεις μια κουβεντα καθε βδομαδα. Λενε οτι οι ανθρωποι που ειναι τσουβαλιασμενοι στις πολυκατοικιες δεν γνωριζει ποιος ζει διπλα σου, ολοι τρεχουν κ ειναι τοσο βιαστικοι για να κανουν κατι-οτιδηποτε- που μεσα στο μυαλο δεν μενει χωρος για ενα: «γεια σου».

Ο κυριος Χ, ο πρωταγωνιστης του εργου περπαταγε οπως ολοι: «πουθενα να πας!» Εκοψε λιγο το βημα του κ μπηκε σε ενα βιβλιοπωλειο. Συνηθως πηγαινε στον φιλο του τον «Οιωνο», ενα ομορφο βιβλιοπωλειο, ομως τωρα μπηκε στο βιβλιοπωλειο «Παρνασος». Εριξε μια ματια στα βιβλια κ επεσε σε καποιο με τιτλο «Ανθρωποι του μυθου» με υποτιτλο: τετραδια απο τον πολεμο της Αλβανιας. Οι εμπειριες του συγγραφεα απο τον πολεμο στην Αλβανια που συμμετειχε σαν αξιωματικος. Ενα αντιπολεμικο διηγημα. Κοιταξε το ονομα του συγγραφεα, Στελιος Ξεφλουδας, 1902-1984. Αγορασε το βιβλιο κ το εβαλε στην τσεπη του. Δεν μου αρεσει η λεξη αγοραζω βιβλιο. Το βιβλιο δεν ειναι εμπορευμα, ποτε δεν ηταν. Βιβλιο σημαινει χάρισμα, χαριζω, δωριζω. Ποτε δεν ηταν αγοραίο προιον. Πολλα πραγματα στον ανοητο κοσμο που ζουμε ειναι ανοητα. Κ πρωτα κ κύρια η γνωση. Ξοδευεις μια περιουσια για να μαθεις, εχει στηθει ενα τραπεζικο συστημα γυρω απο την αθωα λεξη Βιβλιο, Γνωση. Της εχουν φορεσει τηβεννο κ καπελο κ την εχουν κανει διοικητη τραπεζας, μπεστ σελερ κ κουραφεξαλα. Η τεχνη ειναι δωρεαν. Αν θελεις να γραψεις γραψε. Δωρεαν. Αν εισαι γιατρος κ θελεις να διδαξεις γιατρους, διδαξε. Δωρεαν. Αν εισαι επιστημονας κ θελεις να διδαξεις, διδαξε. Δωρεαν. Αν θελεις να ζωγραφισεις, ζωγραφισε κ μετα αν θελεις δωρισε τους πινακες σου σε φιλους. Μην πουλας τον εαυτο σου, ποτέ. Η τεχνη σημαινει ψυχη. Μην πουλας την ψυχη σου για το μεγαλυτερο χρυσαφι του κοσμου. Ποτέ. Προστατεψε την ψυχη σου με καθε τροπο.

Ο κυριος Χ εκατσε σε ενα παγκακι κ διαβασε το βιβλιο του Στελιου Ξεφλουδα. Ενα δακρυ ξεφυγε απο το βλεφαρα του. Ειχε πολεμησει κ αυτος, οχι στον πολεμο του 40-45, αλλα το 1967 με την Χουντα στην Ελλαδα κ αργοτερα με τον πολεμο στην Κυπρο με το πραξικοπημα εναντιον του προεδρου της Κυπρου Μακαριου, κ την τουρκικη εισβολη. Πολεμά κ τωρα με τους συγχρονους εχθρους: Τις τραπεζες κ τα κατεστημενα.

Σου υποσχεθηκα κατι συνταρακτικο οτι θα συμβει. Κραταω τις υποσχεσεις μου. Ακου με μεγαλη προσοχη. Ο μεγαλυτερος εχθρος του ανθρωπου ειναι ο ιδιος ο ανθρωπος. Ανθρωποι εναντιον ανθρωπων.

Ο κυριος Χ μπηκε μεσα στο σπιτι του. Εβγαλε το βιβλιο απο την τσεπη του κ το τοποθετησε στο τραπεζακι διπλα με την φρουτιερα. Εκοψε μια μεγαλη δαγκωματια απο ενα μηλο κ μετα κρεμασε το σακακι του στον καλογηρο.

γεννηθηκε στην Αμφισσα,

κατω απο τον Παρνασο κ τους Δελφους. Ψηλα οι Δελφοι. Εκει πανω! Ακομα πιο ψηλα ο Παρνασος σαν να θελει να φτασει τον ηλιο. Ενα στοιχημα του ανθρωπου, να φτασει τον ηλιο. Ορεινη αυτη η χωρα με ανηφορες κ κατηφορες,

κ η ξηρα που ανασηκωνεται κ γινεται βουνο, στηθος, να δελεασει τον ηλιο να κατεβει να το φιλησει. Ακομα κ στη θαλασσα της, ξεπαταγονται απο τα βαθη της θαλλασσας νησια εδω κ κει ,σαν γυμνες Αφροδιτες που τες χαιδευει το κυμα κ δελεζουν τους ανδρες. Δεν μιλουν, απλα ειναι εκει αμιλητες κ ξερουν οτι το αρσενικο στο τελος θα ενδωσει.

αφιερωμενο στον Στελιο Ξεφλουδα

Κριτικές Χρηστών

There are no user reviews for this listing.

 

 
 
Powered by jReviews

Κριτικές : Advanced Search

Κατηγορία:     Keywords: